KEYNOTE | Akwasi O. Ansah

Oprichter | Omroep ZWART

KEYNOTE | Akwasi O. Ansah

Oprichter | Omroep ZWART

BIOGRAFIE

Akwasi Owusu Ansah (1988) is rapper, schrijver, labeleigenaar en omroepdirecteur. Na de Toneelacademie in Maastricht brak hij in 2009 door met hiphopformatie Zwart Licht. Hun debuutalbum Bliksemschicht werd genomineerd voor een State Award. In de categorie beste groep won Zwart Licht zelfs deze prestigieuze hiphopprijs. Ook won Zwart Licht 3 jaar op rij de State Award voor Beste Live Act.

Vervolgens ging het hard met Akwasi. In 2014 richtte hij zijn eigen label Neerlands Dope op, waarmee hij ook zijn eerste soloplaat Daar Ergens uitbracht. Zoveel dingen (2019, EP) en zijn tweede album Sankofa (2020, een ode aan zijn roots in Ghana) volgden. Tussendoor won Akwasi in 2019 met Zwart Licht een Edison met de eigenzinnige videoclip van het nummer Zwarte Hollanders.

Neerlands Dope werd later Need Recordings, naar analogie van Need Vision; het productiebedrijf dat Akwasi oprichtte om ook als programmamaker aan de weg te timmeren. Het leverde onder meer ReChill op, een succesvol en speels meditatieprogramma voor kinderen tussen 9 en 12 jaar.

Akwasi de schrijver

Akwasi is ook schrijver. Al tussen zijn veertiende en zeventiende toerde hij door Nederland en België met zijn allereerste spoken word-voordracht Negerzoenen, Blanke vla en Jodenkoeken. Hij was columnist bij het NRC Handelsblad en als tafelheer bij De Wereld Draait Door gaf hij geregeld rondom en in de uitzending een spoken word-optreden. In 2018 publiceerde hij de maatschappijkritische en gevatte poëziebundel Laten we het er maar niet over hebben.

Omroep ZWART

In 2020 nam Akwasi’s televisiecarrière achter de schermen een hoge vlucht, met het oprichten van Omroep ZWART (samen met vriend en compagnon Gianni Grot). In een hoog tempo behaalde de aspirant-omroep het benodigde aantal van 50.000 leden, waarna het in de zomer van 2021 werd toegelaten tot het omroepbestel. Dat betekent dat de omroep vanaf 2022 programma’s mag gaan uitzenden op de Nederlandse Publieke Omroep.De oprichting van de omroep was een positieve noot na een zeer bewogen 2020, waarin Akwasi een veelbesproken Black Lives Matter-speech hield op de Dam in Amsterdam. De speech, en vooral een breed uitgemeten uitspraak gelieerd aan zwarte piet, maakte landelijk veel los en kende een tumultueuze nasleep. Er werd aangifte tegen hem gedaan en hij werd meermaals bedreigd. Het OM sprak Akwasi vrij. De impact van zijn speech bleek enorm en juist zijn inzet voor Black Lives Matter leidde tot ontzettend veel positieve reacties. Het leverde hem een FunX Power Award op voor de strijd om gelijkwaardigheid. “Deze erkenning geeft heel veel kracht, want nu zie ik in dat er ook nog liefde kan zijn naast alle haat die ik krijg. Ik heb werkelijk geen idee hoeveel mensen er daadwerkelijk achter mij staan, maar misschien is het beter dat ik dat niet weet.”, reageerde Akwasi bij het in ontvangst nemen van de prijs.