INTERVIEW | Shula Rijxman

Voorzitter Raad van Bestuur | NPO

INTERVIEW | Shula Rijxman

Voorzitter Raad van Bestuur | NPO

BIOGRAFIE

Shula Rijxman werd na een carrière in de journalistiek en communicatie in 1993 commercieel manager bij Martsell. Drie jaar later werd ze daar general manager en eigenaar. In 2001, toen Martsell werd overgenomen door IDTV, trad zij aan als manager Events & Promotions om twee jaar later de functie van commercieel directeur te bekleden. In 2010 werd Rijxman benoemd tot CEO van de productiemaatschappij.

Van 2012 tot half 2016 was Shula lid van de raad van bestuur  van de NPO. Sinds 1 september 2016 is zij voorzitter van de raad van bestuur.

In haar jaarlijkse toespraak bij de opening van het nieuwe seizoen van de publieke omroep heeft Shula Rijxman laten weten pal te staan voor de onafhankelijkheid van de publieke omroep en haar programma’s: “We leven in een wereld vol uitdagingen. Uitdagingen die om oplossingen vragen. Oplossingen die er alleen zullen komen als we de handen ineenslaan. Niet als we ons uit elkaar laten drijven. Niet als we toestaan dat onze samenleving, de politiek, ons medialandschap polariseert en versplintert. Maar dat is wel wat we de afgelopen jaren ook hebben zien gebeuren. Hebben laten gebeuren. Een partij voor ieder deelbelang, voor ieder geluid en tegengeluid. Een omroep voor iedere identiteit, voor iedere stem en tegenstem. Natuurlijk, iedereen moet en mag gehoord worden, iedereen moet en mag meedoen. Maar liever niet zonder respect voor elkaar, met de hakken in het zand of het hoofd in de wolken. Liever niet door de meningen van een ander af te doen als ‘fake news’ en andersdenkenden uit te schelden en te blokkeren. Er zijn grenzen. Deze versplintering, deze verbubbeling werkt verlammend. Dat zien we in de politiek. En dat zien we soms ook hier in Hilversum. Gelukkig zijn we sterk genoeg om hier overheen te stappen…”

Op het Cross Media Congres 2021 zal Shula Rijxman worden geïnterviewd door Georgette Schlick.